Geplaatst op
Wanneer je je, waar op je lichaam dan ook, laat piercen moet je instructies krijgen over hoe je een infectie kunt voorkomen. Uiteraard raden we altijd aan om je te laten piercen bij een gecertificeerde piercer die steriel en hygiënisch te werk gaat. Maar of je je nieuwe piercing hebt laten zetten in een gecertificeerde piercingshop of in een vaag winkeltje in het winkelcentrum: weet wat je moet doen tegen een ontstoken piercing.
Hoe kan je een ontstoken piercing krijgen?
Een piercing is in feite een open wond. Oor piercings door het kraakbeen hebben lange tijd nodig om te genezen (3 tot 9 maanden) en kunnen vatbaarder zijn voor infecties. Er zijn verschillende manieren waarop je piercing ontstoken kan raken. Een bacterie kan snel veranderen in een infectie. Daarom is het belangrijk je piercing zo min mogelijk aan te raken en alleen met schone handen. Ook als de piercing te strak zit kan de wond niet ademen en genezen, waardoor wederom een infectie kan ontstaan.
Een ontstoken piercing herkennen
Het is vrij eenvoudig een ontstoken piercing te herkennen. Symptomen kunnen zijn:
– Pus
– Zwelling
– Roodheid
– Aanhoudende pijn of gevoeligheid
– Jeuk en branderig gevoel
Thuis behandelen
Zolang de ontsteking niet ernstig is, kan je er thuis voor zorgen dat de infectie weggaat. Volg deze stappen 2 tot 3 keer per dag om een kleine piercing-infectie te behandelen:
1. Was je handen altijd voordat je je piercing aanraakt.
2. Maak een steriele zoutoplossing van gekookt water en zout. Maak hiermee je piercing schoon.
3. Dep het gebied droog met keukenpapier (andere materialen kunnen vezels achterlaten).
4. Gebruik GEEN alcohol, waterstofperoxide of zalven. Deze kunnen de huid irriteren.
5. Verwijder de piercing niet. Hierdoor groeit het gat dicht en sluit de infectie zich op.
Natuurlijk is het zetten van een piercing ook hartstikke leuk: weer een extra manier om jouw stijl te uiten. Combineer je piercings met leuke sieraden van Bedel.Shop voor een uitgesproken stijl.